VINTERDÄCK DATUM ATT HÅLLA REDA PÅ 2017

Här hittar du vinterdäck datum att hålla reda på 2017 SAMT en TOPPLISTA över däckhandlare online på nätet som sorteras efter vilken som är mest populär via VinterdäckDatum.se!

VINTERDÄCK / SOMMARDÄCK DATUM 2017

  • - Krav på vinterdäck 1 dec 2017 - 31 mars 2018
  • - Tillåtet med dubbdäck 1 okt 2017 - 15 april 2018

Alltså: Har du vinterdäck i form av dubbdäck så måste du byta innan 16 april om inte väglaget kräver att du har dem kvar. Och du får ta av dom 1 april om du vill. Läs om MÖNSTERDJUP längre ner.

BILLIGA VINTERDÄCK TOPPLISTA 2017

  1. ABS Wheels » VINTERDÄCK
  2. Byhjul » VINTERDÄCK
  3. Svenska Gummihuset » VINTERDÄCK

Här har du möjlighet att skicka däcken till en verkstad nära dig som är kopplad till ebutiken och så sköter dem påsättningen. Eller så beställer du med fälgar hem till din dörr och så kan du sköta det själv. Eller skicka bara däcken hem till dig och så åker du till en däckverkstad och får det fixat.

MÖNSTERDJUP SOMMARDÄCK OCH VINTERDÄCK

  • - Mönsterdjup vinterdäck: 3mm
  • - Mönsterdjup sommardäck: 1,6mm

VINTERDÄCK DATUM BÖTER

Överträdelse Belopp
Otillräckligt mönsterdjup (1,6 mm för sommardäck och 3 mm för vinterdäck) 1200
Ej haft vinterdäck när det krävs (1 december – 31 mars vid vinterväglag) 1200
Dubbdäck under otillåten tidsperiod (16 april – 30 september om ej vinterväglag råder) 500

Annons

Vinterdäck på sommaren

Som du säkert vet så är det olagligt att köra med sommardäck på vintern. Tack och lov är det också relativt få som gör detta. Desto vanligare är det med bilister som kör odubbade friktionsdäck,dvs vinterdäck, på sommaren. Detta är helt lagligt och anledningen till att många gör det är förmodligen att de tror att de sparar pengar eller att de tror att friktionsdäcken är lika säkra som sommardäck på sommaren.

Farligt att köra vinterdäck på sommaren

vinterdäck på sommaren
Vinterdäck på sommaren är ingen bra ide
Att det är lika säkert att köra vinterdäck som sommardäck på sommaren är dock helt fel. Tester som gjorts av Mestmotor.se i samarbete med racingföraren Richard Göransson visar att inbromsningssträckan blir 40 % längre med vinterdäck jämfört med sommardäck. Även när Richard testat köregenskaper så märktes en stor skillnad då körningen blev betydligt mer "svajig" med vinterdäcken medan sommardäcken gav ett bättre grepp. Att det skiljer så mycket mellan vinterdäck och sommardäck på sommarunderlag tror man kanske inte men egenskaperna hos de olika däcktyperna kan alltså utgöra skillnaden mellan liv och död.

Slutsatsen blir därför: Kör med vinterdäck på vintern och sommardäck på sommaren!
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar